Tony Reeves

Granskad av

Piet Hellemans, DVM
Veterinär och veterinärkonsult

Det sägs att katter har nio liv. Så som ansvarsfulla djurägare bör vi se till att så många som möjligt av dem är smärtfria.

Katter skadar sig sällan, oavsett om de hoppar från ett högt träd eller från en kuddfylld soffa. Detta beror på deras mycket flexibla ben och ligament som ger dem en unik reflex och skyddar dem från dödliga olyckor och skador. 

Trots detta är katter benägna att drabbas av olika typer av smärta som förändrar deras beteende. Ibland kan smärta vara grundorsaken till ångest eller aggression hos katter. 

Det här blogginlägget kan hjälpa dig att förstå om orsaker, tecken på smärta och möjliga sätt att åtgärda dem i tid. 

Vilka tecken ska du leta efter när din katt har ont?

Katter är förmodligen de mest självständiga husdjuren. Och det kan också vara anledningen till att de beter sig på ett visst sätt för att uttrycka sin smärta. 

Viss smärta kan vara kronisk men kan vara långsam att reagera fysiskt. En del kan vara mildare men kan orsaka mer obehag. Men låt oss i alla fall diskutera några av de vanligaste tecknen som du kan observera när din katt har ont.

 • Långvarigt gömmer sig på ovanliga ställen i hemmet
 • Motvilja mot att använda kattlådan
 • Försummelse
 • Den visar inget intresse för att bli klappad eller håller sig undan
 • Bristande aptit
 • Bristande intresse för deras favoritlekar
 • Överdrivet drickande
 • Plötslig viktminskning eller viktökning
 • Ökat antal vokaliseringar, gnäll och gråt
 • Förändring av sömnmönster
 • Ökad aggressivitet på grund av smärta
 • Försöker ofta använda kattlådan, men visar tecken på smärta eller svårigheter när den gör sitt jobb
 • Ovanligt hårfall, utveckling av en fläck på huden

Smärta hos katter kan orsakas av flera orsaker. En underliggande indikation på en sjukdom eller infektion, brist på något, insektsbett, åldrande, att fastna i ett fönster eller en dörr eller till och med en överbelastning av stress leder till smärta eller obehag.

Några vanliga sjukdomar som orsakar extremt obehag och smärta hos katter är: 

 • Urinvägsinfektion (UTI)
 • Njursjukdom
 • Blåsten
 • Bronkit hos katt
 • Andningsproblem
 • Artrit
 • Malabsorption av näringsämnen
 • Diabetes
 • Och hypertyreoidism

Dessutom vet du hur dina katter normalt beter sig. Vad gör dem glada? Varför gömmer de sig? Vilket godis eller vilken lek kan förändra deras humör? Så observera deras beteende och var uppmärksam på små förändringar som du inte vill ignorera.

Varför kan jag inte ge min katt smärtstillande medel till människor?

Smärtstillande medel från människor kan vara giftiga och dödliga för små djur. Styrkan i dessa läkemedel som används av människor kan inte metaboliseras av husdjur. Särskilt opioider eller smärtstillande läkemedel som säljs över disk kan lämna negativa effekter på dina katter. 

Vissa djurägare ger sina husdjur aspirin för smärtlindring. Men det bör användas mycket sällan under medicinska observationer. Eftersom katter inte metaboliserar aspirin smidigt. Därför kan det leda till magbesvär eller andra komplikationer.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Säg hej till NatuPet

Produkter som är särskilt utformade för att både hundar och katter också ska kunna dra nytta av CBD. Eftersom välmåendeinte bara är för människor.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • Tänk på att undvika icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som Tylenol eller ibuprofen. Dessa kan leda till dödliga konsekvenser för ditt älskade husdjur.

Vad ska jag göra om jag märker att min katt har ont?

När du har observerat förändringar i din katts beteende och är säker på att smärta på något sätt besvärar den, kontakta omedelbart din veterinär. 

Administrera inte receptfria smärtstillande läkemedel till dina husdjur utan att analysera de bakomliggande orsakerna till smärtan. 

Vissa veterinärer är öppna för att överväga alternativa terapier tillsammans med traditionella metoder. Till exempel massageterapi, akupunktur, österländsk medicin (som betraktar välbefinnande som ett sömlöst energiflöde).

Vad kan jag ge min katt för att lindra smärta?

Först och främst måste du ta reda på vad som orsakar din katts smärta. Veterinären borde ha kunnat ge dig råd om detta. 

Smärtlindrande medel för katter bör endast ges till katter som vårdas av en veterinär.

Vissa örter som kattmynta, maskros, hampa, lakritsrötter och kamomill har använts av djurägare. 

Dessutom finns dessa i form av godis och oljor som lätt kan administreras tillsammans med maten. 

Här är några andra förslag på smärtlindring:

Om din katt har ont på grund av artrit

Hos katter kommer en ordentlig kost att göra mycket för att minska kronisk inflammation och obehag.

Många överviktiga katter lider till exempel av artrit. Att ge dem mat med lägre kaloritäthet och en måttlig mängd protein kan hjälpa dem att gå ner i vikt samtidigt som de behåller muskelmassa och styrka.

Överdriven kroppsvikt innebär inte bara en överdriven belastning på artritledarna, utan uppmuntrar också inflammation, vilket är roten till sjukdomen. Livsmedel och kosttillskott som innehåller stora mängder omega-3-fettsyror, till exempel docosahexaensyra (DHA), kan också bidra till att lindra irritation och obehag i lederna.

Om din katt har ont på grund av urinvägsinfektion

Tranbärsjuice är en välkänd huskur mot urinvägsinfektioner hos katter. Tecken på urinvägsinfektion är bland annat att kissa för mycket eller för lite, urinera utanför kattlådan och/eller uppleva inflammation och obehag vid urinering.

Noterbart är att alla tranbärsbaserade produkter inte är skapade lika, och experter diskuterar också om tranbärsjuice kan behandla urinvägsinfektioner. Det har dock visat sig att det kan lindra en del av kattungens lidande i de flesta situationer.

Brist på vitaminer

Vitaminbrist kan orsaka en rad olika hälsoproblem. Vitaminer kan göra underverk för din katt, även om de verkar basala och alltför enkla. Vitaminer kan tillsättas i maten för att förstärka din katts naturliga immunförsvar och hjälpa till att bekämpa orsaken till smärta. Kattvitaminer är i allmänhet säkra men som med allting ska du alltid kontakta veterinären först. Det är bättre att vara säker än att vara ledsen.

Avskedsord

Oavsett vad som orsakar att din katt har ont ska du inte bara ställa självdiagnoser. Ge inte heller din katt smärtstillande medel avsedda för människor. Rådgör alltid med din veterinär.

Om du redan vet orsaken till att din katt har ont finns det några huskurer som du kan prova under veterinärens ledning

Author

David är vår expert på allt som gäller CBD och dina fyrbenta vänner. Djur behöver ofta särskild uppmärksamhet och vård och det är Davids specialitet, men han är också expert på alla CBD-ämnen, så oavsett vilken fråga du har hjälper han gärna till.

Write A Comment