Tony Reeves

Granskad av

Piet Hellemans, DVM
Veterinär och veterinärkonsult

Snabb titt:

Alla hundägare måste känna till vikten av hundnäring för att förstå vetenskapen om hur man matar dem. Ge din hund en balanserad kost full av alla viktiga näringsämnen.

Näringen påverkar hundens beteende, rapporterar en studie.

Om du endast utfodrar med hemlagad mat, vegansk eller vegetarisk kost kanske du bör se över din idé.

Låt dig inspireras! Kolla in ett exempel på en mat tabell för din hund  nedan.

Innehållsförteckning: 

Översikt

Förhållandet mellan oss och våra husdjur, särskilt hundar och katter, har utvecklats från att bara vara följeslagare till familjemedlemmar. Därför är deras hälsa och välbefinnande ofta en utmaning för djurägare. 

Dessa utmaningar beror på felaktiga val av mat, felaktiga matvanor (som de flesta hundar får med sig från sina ägare) eller på att man ger dem kommersiellt tillgänglig mat av låg kvalitet. 

Har du någonsin funderat på om den mat du ger din hund uppfyller deras näringsbehov? 

Som djurälskare vill vi att våra vänner ska trivas, växa friskt och leva ett lyckligt liv. Och det innebär att vi måste ge dem en mängd olika färska och näringsrika livsmedel.  

I och med att djurfoderindustrin exploderar med ett omfattande utbud av färdigförpackat foder/burkmat bombarderas djurägare med överväldigande dyra valmöjligheter. I ett sådant scenario är det viktigt att fatta beslut om inköp baserat på:

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Säg hej till NatuPet

Produkter som är särskilt utformade för att både hundar och katter också ska kunna dra nytta av CBD. Eftersom välmåendeinte bara är för människor.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

(a) tillförlitlig information,

(b) ditt husdjurs personliga näringsbehov (ta hänsyn till ras, storlek, ålder, hälsotillstånd, beteende osv.) 

Låt oss diskutera vidare.

Vad är hundnäring?

Den process genom vilken maten förbättrar eller ändrar din hunds hälsa är näring. Precis som människor behöver även hundar en balanserad kost för att växa, stärka sitt immunförsvar och bibehålla optimal hälsa. 

Därför måste en näringsriktig måltidsplan för ditt husdjur innehålla komponenter från de tre stora livsmedelsgrupperna: proteiner, kolhydrater och fetter. Dessa kan komma från en kombination av livsmedel från animaliska och vegetabiliska källor. Tillsammans med 12 vitaminer och mineraler och rent vatten.

Vad bör en hunds kost bestå av? 

Diet för din hund kan vara en kombination av hemlagad mat, råkost och prisvärd kommersiellt tillgänglig djurmat. Men se till att du ger din hund en balanserad mat av hög kvalitet som är fullmatad med alla näringsämnen enligt deras behov.

European Pet Food Industry Federation rekommenderar att hundfoder ska innehålla 37 viktiga näringsämnen. Låt oss utforska detta.

Proteiner

Proteiner av hög kvalitet är det mest väsentliga i en hundmat. 

Det innehåller de tio essentiella aminosyrorna och är byggstenarna för deras muskel- och vävnadsutveckling.

De förser också kolkedjor för att göra glukos till energi.

Källor: Alla köttprodukter, organkött, ägg, ris, vete, majs, bönor, gröna ärtor osv.

Fetter
Fetter och essentiella fettsyror från animaliska och vegetabiliska källor kompletterar matens smak och konsistens. 

De hjälper också till att transportera de nödvändiga fettlösliga vitaminerna till cellerna. 

Essentiella fettsyror som omega 3- och 6-gruppen bidrar till att upprätthålla hud och pälsens hälsa, synen, inlärning, förebygga allergier, infektioner i immunsystemet och andra fysiologiska funktioner.

Källor: Fett från fläsk och fågel. 

Essentiella fettsyror kommer från animaliska fetter, växter och fröoljor. T.ex. fiskolja, linfröolja och hampfröolja.

Kolhydrater
De tre huvudtyperna av kolhydrater är socker, stärkelse och fibrer. 

Källor: Kommersiellt hundfoder av hög kvalitet, baljväxter och växtfoder.

Andelen kolhydrater, proteiner och fetter varierar dock beroende på ditt husdjurs energi- och näringsbehov. Andra lika viktiga faktorer som avgör kvaliteten och kvantiteten på fodret är ålder, storlek, ras, livsstadium (dräktighet, amning), hälsotillstånd och födoämnesintolerans.

Den sista men viktiga energi- och näringskällan är små mängder vitaminer och mineralgrupper som är viktiga för att utföra metaboliska funktioner och bidra till att upprätthålla hundens allmänna hälsa. Kalcium, fosfor och D-vitamin är viktiga för att hålla deras ben starka och förebygga tandsjukdomar.

Varför är näring viktigt för hundar?

Även om hundar är människans bästa vän, visste du att vissa ägare överger eller lämnar över dem till djurhem?! 

Hundägare ger upp hundar på grund av att de uppvisar ett aggressivt eller destruktivt beteende, olydnad, smutsar ner huset, skäller för mycket, är aggressiva mot människor eller andra djur, springer iväg och har många andra beteendeproblem.

Nya rapporter visar att lockdowns för Covid-19 gjorde att efterfrågan på valpar i Storbritannien hade ökat, från människor som tidigare inte var intresserade av att äga ett husdjur. Eftersom de nya ägarna inte har någon aning om vad hundar äter, väljer de inte bara fel kost för sina husdjur, utan vet inte att det också påverkar deras beteende! 

Har du någonsin funderat på varför hundar visar dåligt beteende? 

En studie visar träffande att hundars beteende kan påverkas av kostkomponenter. Några av resultaten är följande:

 • En proteinrik kost ger de essentiella aminosyror som krävs för syntesen av enzymer och andra proteiner. Samtidigt används aminosyror som prekursorer för syntesen av neurotransmittorer och hormoner. Dessa modulerar och etablerar kemiska budbärare som direkt påverkar beteendet. 
 • Kostens sammansättning, tillgången på näringsämnen och näringsämnesinteraktioner bestämmer tillgången på prekursorer i hjärnan, vilket senare påverkar beteendet eller stressresistensen hos din hund. 
 • Konstant fodermotivation mellan måltiderna kan öka stereotypt beteende, aggression och minskad vilotid. Men detta kan korrigeras genom att införa en fiberrik kost. (Tänk på att olika hundraser kan reagera olika). 
 • Kost med låg till medelhög proteinhalt minskar territoriell aggression (överdriven skällning, aggressivt beteende i närvaro av främlingar eller andra djur, inklusive hundar) jämfört med kost med hög proteinhalt.

I huvudsak upprepar studien att hundens näring är en oumbärlig bidragande faktor till beteendeproblem. Om mer forskning fokuserar på att utforska detta samband skulle det kunna påverka hundarnas välfärd positivt. 

Vad ska jag ge min hund att äta?

Valmöjligheterna av hundfoder på marknaden är överväldigande! Att göra rätt val är en utmaning. 

Kom fram till en överkomlig (budgetvänlig) och lätt att skaffa (lokalt anskaffad) måltidsplan. Inkludera en kombination av hemlagad, rå mat, specialformulerad eller funktionell mat, färskt, vått och torrt hundfoder.  

Om din hund har specifika matallergier eller hälsoproblem, rådgör med din veterinär om rätt matval medan hunden står på medicinering.

Denna metod skulle ge dig flexibilitet att ändra (minska eller öka) deras diet beroende på årstidsväxlingar, aktivitetsnivå, viktkontroll, graviditet, amning osv. På detta sätt får de bra näring och håller sig friska.

Här är ett exempel på en matlista för en frisk hund (som inspiration).

 • Animaliska produkter – Nötkött, lamm, fågel, fläsk, kanin och vilt ger proteiner, aminosyror, fetter, essentiella fettsyror, järn och vitaminer. 
 • Fisk är också en bra källa till protein, låg halt av mättade fetter, vitaminer och mineraler. De smälter bättre i magen när de är tillagade. Se till att ta bort eller krossa stora fiskben före matning. Alla fiskben blir inte lättsmälta eller är säkra för hundar att svälja.  Vitfisk, lax, sardiner, kattfisk, torsk och vitling är några säkra val. Det är bra att undvika haj, svärdfisk, kungsmakrill, kakelfisk och tonfisk.  
 • Kokta ägg eller äggröra är högkvalitativa, lättsmälta proteiner, vitaminer och mineraler. 
 • Mejeriprodukter – Mjölk, yoghurt, ost
 • Grönsaker är en bra källa till vitaminer, mineraler och fibrer för hundar. Du kan mata med kokta eller konserverade morötter, ärtor, bönor, selleri, brysselkål, spenat och broccoli. Rå gurka är en energibooster som är laddad med vitamin C, K, kalium, koppar och magnesium. Den hjälper också bulkiga hundar att gå ner i vikt.
 • Frukt – Äpplen, mango, bananer, apelsiner, persikor, päron och vattenmeloner.
 • Spannmål är en bra källa till kolhydrater och ger energi. Du kan inkludera majs, ris, vete och korn i tillagad eller bearbetad mat.
 • Fetter och oljor som kommer från både animaliska och vegetabiliska frön, passar hundar. Omega 3 och omega 6 är de två essentiella fettsyrorna.

Genom att komplettera hundens vanliga kost med ytterligare vitaminer och mineraltillskott i samråd med veterinären säkerställer du att husdjuren får det dagliga kostintag som krävs.

CBD-olja som en källa till essentiella fettsyror 

Omega 3 och omega 6 är fleromättade fettsyrafamiljer som består av flera andra fettsyror som härrör från linolsyra (LA) och 𝝰-linolensyra (LNA). Men dessa kan inte syntetiseras naturligt av hundar och måste tillföras genom kosten. 

 Låt oss titta på några resultat från forskning för att förstå mer: 

 • Flera studier har rapporterat om betydelsen av fettsyror för att upprätthålla hälsa och förebygga sjukdomar, inklusive autoimmuna sjukdomar, diabetes, kronisk inflammation, vissa typer av cancer osv.
 • Studier har visat att hampfröolja är en komplett näringskälla eftersom de finns i det mest idealiska förhållandet 3:1.
 • Experter menar att ökade omega-3-fettsyror tillför energi till kroppens vävnader, särskilt under graviditetsperioden. Och omega-6-fettsyror för normal reproduktion, tillväxt, immunfunktioner och hudhälsa. 
 • De bidrar också till att bekämpa kronisk inflammation och främja ledhälsa.

Källor till omega-3-fettsyror kan vara från fisk, ägg och bladgrönsaker. Och omega-6 från vegetabiliska oljor, solrosor, majs, kyckling-, gris- och nötkött.  

NatuPet CBD-olja är från hampaolja, den kan enkelt kompletteras i deras diet eller administreras oralt.    

På så sätt kan du vara säker på att dina hundar har fått sin dagliga dos av dessa viktigaste essentiella fettsyragrupper.

Hur mycket ska jag ge min hund? 

Det finns två aspekter att ta hänsyn till: 

 1. Kvantitet
 2. Frekvens av matning.

Förutom ras, ålder och storlek beror ditt husdjurs energibehov på livsstadiet och andra viktiga kroppsfunktioner. Så en enkel metod för att bestämma mängden är att utvärdera kalorier som behövs per dag.

Friska vuxna hundar

I allmänhet rekommenderar de flesta veterinärer att friska vuxna hundar matas två gånger om dagen. Äldre hundar kan behöva mindre portioner. Om du har en överviktig hund kanske du vill kontrollera fet mat och hålla den aktiv.

Valpar

Att mata växande valpar kan göra att du känner dig utmattad ibland! Särskilt om du har valpar av stora raser kan de behöva tre till fyra utfodringar per dag. Vissa valpar kan svälja en skål med mat på ett ögonblick och ge dig en oskyldig ”Jag vill ha mer”-blick. Därför är det bäst att ge dem små måltider utspridda över dagen. Tänk på deras övergångstid från modersmjölk till fast föda för en hälsosam viktökning.

Å andra sidan kan små raser behöva matas en eller två gånger om dagen. Mata dem enligt rasens specifika kaloribehov i detta skede.

Hundar som ammar

Beroende på hur många valpar en honhund har kan frekvensen för att mata din ammande hund vara tre till fyra gånger om dagen. Kom ihåg att hålla hunden återfuktad med mycket färskt vatten. Små måltider fördelade över dagen, mindre torrfoder som ersätts med halvfuktigt våtfoder och soppor kan också vara till hjälp.

När det gäller utfodring bör du dessutom komma ihåg dessa viktiga punkter:

Precis som vi känner oss nöjda och glada efter en överdådig måltid måste hundmat vara välsmakande och naturligt tillfredsställa deras hunger. När du väljer färdigt konserverat hundfoder ska du se till att det är säkert och smältbart.

Utnyttja aldrig att mata din hund med bordsrester. Människomat innehåller mer salt, smakämnen och kryddor som inte är lämpliga för hundar. Eftersom hundar är mer motståndskraftiga djur verkar de tåla människoföda. Men deras biologiska system är inte anpassade för att bearbeta det vi äter.

När du provar ny mat (burkmat/torkad/fryst/rå mat) bör du introducera små mängder.

Ge färsk mat vid varje måltid. Undvik att ge gammal/dålig mat.

Kan jag ge min hund människoföda?

Vissa ägare föredrar människoföda eftersom de föredrar ingredienser av hög kvalitet. Men inte all människoföda är säker för husdjur. Syntetiska tillsatser som används i mat som är avsedd för människor kan vara skadliga för hundar. 

Det är dock inte skadligt att ge husdjur mat med ingredienser av mänsklig kvalitet, som kommer från lokala gårdar, som är fria från skadliga kemikalier, bekämpningsmedel eller konstgjorda aromer och som inte är genetiskt modifierade.

Men färdigmat för människor innehåller för mycket socker, natriumklorid och andra kryddor. Dessa är definitivt inte avsedda för hundar.

Hur är Natupets produkter veganska?

Som djurägare har du rätt att veta att du ger dina följeslagare säker mat. När du inkluderar CBD i ditt husdjurs foder ska du se till att CBD:n är hampabaserad.

NatuPets specialutvecklade CBD-olja för hundar är märkt vegansk för att informera och utbilda djurägare om produktens ingredienser.

NatuPet CBD-oljor för hundar innehåller inga ingredienser som härrör från djur eller animaliska biprodukter. Istället fokuserar de på att leverera välbehövliga fettsyror som en del av en näringsriktig måltid.

Är vegetarisk/vegansk kost säker för hundar? 

En populär fråga bland veganer och vegetariska hundägare som är entusiastiska över att prova på sina husdjur.

Det finns redan många djurfodermärken på marknaden som erbjuder vegansk hundmat och veganska kibbles.

Ändå kallas hundar för allätare, även om de härstammar från gråvargen (köttätare). Tamhundar har utvecklats fysiskt men deras natur förblir artspecifik, och det gäller även deras matvanor.

Att ge din hund en helt vegetarisk eller vegansk kost kanske inte har några skadliga eller dödliga konsekvenser, men det kommer att påverka deras näring och fysiska utveckling, eftersom kött är en viktig del av deras kost.

Author

David är vår expert på allt som gäller CBD och dina fyrbenta vänner. Djur behöver ofta särskild uppmärksamhet och vård och det är Davids specialitet, men han är också expert på alla CBD-ämnen, så oavsett vilken fråga du har hjälper han gärna till.

Write A Comment