Tony Reeves

Granskad av

Piet Hellemans, DVM
Veterinär och veterinärkonsult

I ett nötskal:

Mjäll hos hundar är lika besvärlig som mänsklig mjäll. Vissa av orsakerna kan skilja sig åt, men hemvård och ytterligare besök hos veterinären kommer att göra mycket för att se till att din hunds hud inte är fjällig. Regelbundna groomingbad och fettsyratillskott i kosten är alla tips som förbättrar hudens hälsa enormt och håller mjäll borta.

Låt oss prata om mjäll hos hundar

Om du har märkt att din favoritvalp har ovanligt torr, vit och flagnande hud och om detta tillstånd kvarstår ett tag kan din hund faktiskt ha mjäll.

Om den flagnande huden inte är ihållande finns det inget att oroa sig för. Om du däremot börjar märka dessa vita flingor på din hunds säng eller runt om i huset kan det vara dags för dig att uppsöka en veterinär.

Fakta om mjäll hos hundar

Bara det faktum att mjäll på hundar inte är något som många människor är medvetna om gör problemet ännu svårare att behandla. Mjäll på husdjur liknar det som människor får. Den enda betydande skillnaden är orsaken.

Per definition är mjäll döda hudceller. När dessa celler stannar kvar på hundens päls och hud för länge blir den irriterad. Att upptäcka dessa mjäll beror på färgen på hundens hud och päls, vilket gör det lite knepigt för vissa ägare.

En annan knepig aspekt av detta är var du märker din hunds mjäll. Märker du mjäll på en plats eller över hela din valps hud och päls? Om det bara är på ett ställe kan det bara vara tillfällig hudirritation. När du väl identifierar att det säkert är mjäll så kontakta snabbt din veterinär för råd.

Vad orsakar mjäll på hundar?

Eftersom döende celler alltid ersätts av nya friska celler har hundar hittat ett sätt att bli av med denna flagnande hud genom att trimma sig. Att mjäll är ihållande brukar belysa ett underliggande problem som kan vara allt från:

 • Hudinfektioner
 • Bristande skötsel
 • En hudåkomma

Vilka är då några av de kroniska orsakerna till mjäll hos hundar? Här är några:

Genetiska tillstånd

Genetiska tillstånd anses vara olycksaliga för de varelser de drabbar, och det är inte annorlunda för hundar.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Säg hej till NatuPet

Produkter som är särskilt utformade för att både hundar och katter också ska kunna dra nytta av CBD. Eftersom välmåendeinte bara är för människor.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Seborrhea

Seborrhea är ett medicinskt tillstånd som uppstår när babyhudceller skjuts till hundens hudyta före sin tid. Eftersom cellerna inte har utvecklats fullt ut är den limliknande substans som ska hålla dem på plats svag. Detta gör att dessa unga hudceller lätt blir flagnande och orsakar mjäll.

Hos hundar kan detta tillstånd också åtföljas av en fet päls eftersom körtlarna försöker kompensera för att hudcellerna är flagnande. Vad som orsakar Seborrhea är fortfarande okänt till dags datum men det faktum att det drabbar en viss ras pekar på genetik.

De hundraser som påverkas mest av Seborrhea är:

 • West Highland White Terrier
 • Amerikansk Cocker Spaniel
 • Doberman Pinscher
 • Engelsk Springer Spaniel

Gående mjäll

Walking dandruff är en term som används för att hänvisa till Cheyletiella Mites och skiljer sig från vanlig mjäll. Dessa externa parasiter är tillräckligt stora för att kunna ses med ögonen och ser ut som vita hudflagor, därav namnet walking dandruff. Kvalstren gör sig hemmastadda på hundens hud och livnär sig på den och lägger även ägg på den. Detta resulterar i att hunden har kliande hud och är allmänt obekväm

Kostproblem

Din hunds hud kräver specifika näringsämnen för att hålla den frisk. Eftersom de flesta av dessa näringsämnen kommer från hundens kost kan en felaktig kost vara orsaken till mjäll om din hund inte får i sig rätt näringsämnen.

En hunds diet bör ha ett högt innehåll av omega-6 och omega 3-fettsyror som spelar en viktig roll för pälsens och hudens hälsa och för att förebygga mjäll eller andra torra hudfläckar. Eventuella kostjusteringar bör dock ske på veterinärens inrådan eftersom du kan sluta med att orsaka mer skada än nytta för huden.

En hunds hudinfektion

Bakterier och svampar är de främsta orsakerna till hudinfektioner. Dessa infektioner minskar hudens skyddsåtgärder vilket gör den mottaglig för andra faror som till exempel mjäll. Det spelar ingen roll om pälsinfektionen eller mjället kom först, det krävs rätt behandlingar för att ta din hunds hud tillbaka till ett friskt tillstånd från det flagnande till ett friskt tillstånd.

Underliggande hälsotillstånd

Förutom genetiska förhållanden spelar även hormoner en stor roll för din hunds hudhälsa. Hypotyreos, som är när sköldkörtlarna är mindre aktiva, orsakar en betydande förändring av hundens hudhälsa.

Andra vanliga bovar är en autoimmun sjukdom som kallas pemfigus och ett tillstånd som kallas Cushings sjukdom som kan leda till att huden flagnar. Dessa leder också till att immunförsvaret försvagas, vilket öppnar hunden för ytterligare infektioner.

Hur blir man av med mjäll på en hund?

Nu när vi har tittat på vad som orsakar mjäll, låt oss titta på sätt att bli av med dem. De flesta av dessa kommer att vara direkta botemedel mot orsakerna vilket gör spårningen mycket enklare. Beroende på hur allvarliga mjällen är kan behandlingen ske direkt hemma eller genom att besöka en veterinär.

Här är ett par huskurer som kan användas i hemmet:

Grooming

Konsekvent grooming är det mest säkra sättet att upprätthålla hudens hälsa och hantera mjäll hos hundar. Ett sätt att göra detta är att borsta din hund. Detta gör mycket för att se till att överflödiga hudoljor sprids i hela pälsen och att döda celler och hår avlägsnas. För allmänt underhåll rekommenderas borstning en gång i veckan. När man går igenom ett mjäll utbrott rekommenderas att borsta hunden dagligen.

Det är också bra att använda fukt, särskilt när det gäller långhåriga hundar. Detta kan göras med hjälp av vatten eller en speciell konditioneringsspray för hundar. En snabb kontroll med din veterinär är tillrådlig för att se till att du använder rätt groomingprocedurer och utrustning för din hund.

Kosttillskott

Kosttillskott som rekommenderas av din veterinär kan vara det botemedel du söker. Fettsyratillskott som omega-3 och omega-6 kommer att öka din hunds hälsa avsevärt. Du bör veta att dessa kosttillskott inte är lika välreglerade som vanlig medicinering, så bekräfta gärna med din veterinär innan du vidtar någon åtgärd.

Hur ofta ska jag bada min hund med mjäll?

Badning rekommenderas främst vid seborré och bakterie- eller svampinfektioner. En diagnos av orsaken till mjäll är avgörande för att avgöra vilka specifika produkter som ska användas för badet. En bra veterinär kommer att ordinera ett medicinerat mjällschampo just för detta. Det bör räcka med att bada hunden en gång i veckan medan mjäll kvarstår.

En sak att notera är dock instruktionerna om hur hunden ska badas. Att bada regelbundet kan nämligen torka ut huden och avlägsna essentiella oljor från den, vilket ytterligare förvärrar de aktuella symtomen. Kom alltid ihåg att skölja noggrant efter ett bad.

När ska du kontakta din veterinär?

För lindrig mjäll rekommenderar vi att du använder dessa huskurer. Du bör dock besöka en veterinär om symtomen kvarstår:

 • Lukt på grund av huden
 • Röd, irriterad hud
 • Håravfall
 • Obehag och andra tecken på sjukdom
 • Klåda
 • Stora mängder mjäll på pälsen.

Diagnosen beror i hög grad på din hunds exakta symtom. En fysisk undersökning kan inkludera en hudskrapning som används för att leta efter förekommande bakterier eller parasiter som orsakar bakterie- och svampinfektioner och mjäll.

Author

David är vår expert på allt som gäller CBD och dina fyrbenta vänner. Djur behöver ofta särskild uppmärksamhet och vård och det är Davids specialitet, men han är också expert på alla CBD-ämnen, så oavsett vilken fråga du har hjälper han gärna till.

Write A Comment