Tony Reeves

Granskad av

Piet Hellemans, DVM
Veterinär och veterinärkonsult

I korthet:

Kolit är en irritation eller inflammation i tjocktarmen. Detta resulterar i en mängd problem, som diarré, smärta, svårigheter med avföring och en hel del obehag. Med rätt behandling, efter att ha fastställt den exakta orsaken till tillståndet, kan du undvika återkommande fall av kolit. Du måste också praktisera förebyggande åtgärder som strikt kostkontroll för att detta ska kunna ske.

Kolit hos hundar

Kolit drabbar ofta, men inte uteslutande, människor. Olika typer av husdjur, inklusive hundar, kan drabbas av kolit. Observera att kolit även kallas inflammatorisk tarmsjukdom.

Hundar, precis som katter, är mycket benägna att drabbas av kolit. De kan få en inflammation i tjocktarmen eller grovtarmen, vilket gör att de upplever mycket obehag och många symtom. Tjocktarmen är den del av kroppen som hanterar matsmältningens slutskeden, som att lagra avföringen tillfälligt eller att skicka ut den. När avföringen lagras absorberar tjocktarmen vatten och gör den redo att passera. En inflammerad tjocktarm kan dock inte absorbera vatten, vilket resulterar i diarré.

Symtom på kolit

Du kan se om din hund har kolit genom att hålla utkik efter följande symtom:

 • Frekventa, små mängder halvformad till flytande avföring.
 • Diarré
 • Ansträngning eller synligt obehag under avföring eller tarmrörelse. Ansträngningen kan också upplevas efter avföring.
 • Små mängder ljusrött blod som passerar nära eller i slutet av en tarmrörelse eller avföring.
 • Blod och slem i avföringen (detta är ofta fallet vid kronisk kolit).
 • Uttryck av brådskande behov av avföring och behov av att göra det ofta.
 • Kräkningar
 • Viktförlust (detta är ett sällsynt symtom)

Observera att symtomen på tjock- eller tarminflammation varierar från en hund till en annan. Detta beror på hur allvarligt tillståndet är och hur hundens kropp reagerar. Om du märker något av ovanstående symtom hos din hund eller misstänker att din hund har kolit är det bästa att besöka en veterinär för klinisk hjälp.

Typer av kolit hos hundar

Det finns två primära former av kolit

Akut

Akut kolit är när din hund plötsligt får kolit-symptom. Denna form är ofta stressrelaterad. Den kan till exempel uppstå när vissa hundar reser eller besöker groomaren. Akut kolit kan också utlösas av att hunden äter något som den inte borde äta. Ibland löser sig denna form av inflammation av sig själv. Det är dock klokt att besöka en veterinär om symtomen fortsätter att visa sig.

Kronisk

Kronisk kolit är när en hund upplever symptomen upprepade gånger under en månad eller mer. Kronisk kolit går inte över av sig själv. Det innebär att den motiverar ett besök hos veterinären för att få hjälp.

Andra mindre kända former av kolit är:

 • Ulcerös kolit – detta är en form leder till en irritabel tarmsjukdom och kännetecknas av kontinuerlig inflammation och sårbildning i tjocktarmen.
 • Granulomatös kolit- detta är en sällsynt form som drabbar vissa hundraser som franska bulldoggar och Boxers

Vad är den huvudsakliga orsaken till kolit?

Det finns många orsaker till kolit hos hundar. Nedan följer några av de vanligaste orsakerna till kolit.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Säg hej till NatuPet

Produkter som är särskilt utformade för att både hundar och katter också ska kunna dra nytta av CBD. Eftersom välmåendeinte bara är för människor.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • En infektion i matsmältningskanalen
 • Inälvsmask eller parasiter
 • Medicinska tillstånd som irritabel tarm, immunsjukdom, pankreatit och tarmcancer.
 • Födoämnesallergier eller dålig kost
 • Gastrointestinala infektioner, alg- eller svampinfektioner.
 • Skada på tjocktarmen
 • Stress (det sätter press på hundens immunförsvar).
 • Sekundär reaktion på mediciner eller antibiotika
 • Bakterier

Observera att orsakerna till denna inflammatoriska sjukdom hos hundar kan skilja sig från en hund eller ras till en annan. Den kan också skilja sig åt beroende på miljön.

Hur diagnostiserar veterinärer kolit?

Oftast beror diagnosen kolit på hundens kliniska symtom och historia. En veterinär kan också göra en mikroskopisk utvärdering av ditt husdjurs avföring för att avgöra om den har denna inflammatoriska tarmsjukdom. Veterinären kan också utföra andra tester, som rektalundersökning, cytologi och blodprov.

I vissa fall av kolit kan veterinären också utföra ytterligare kolitundersökningar, t.ex. röntgenbilder. Dessa särskilda tester för kolit hos hundar hjälper veterinären att undersöka tjocktarmen och tarmkanalen för att se om det finns några avvikelser eller skador. Koloskopier, kolonbiopsier, ultraljud av buken och barium lavemang kan också vara till nytta. De flesta av dessa kolitundersökningar används för att utesluta andra tillstånd som kolontumörer eller irritabel tarm.

Under kolitdiagnosen kan veterinären också ställa frågor om följande:

 • Hundens resehistoria.
 • Symptomen på kolit.
 • Exponering för andra hundar eller husdjur
 • Huruvida hundar har oövervakad tillgång till din gård.
 • Vilken typ av hundmat hundarna äter eller deras diet.
 • Om du har bytt hundmat nyligen

Vad ska jag mata en hund med kolit?

En olämplig kost är en av orsakerna till kolit hos hundar. Att mata din hund med en hypoallergen diet kan minska risken för inflammation i tjocktarmen.

Du kan försöka öka fibermängden i din hunds diet. Detta kan du göra genom att tillsätta vetekärnor, morötter och broccoli. Livsmedel och kosttillskott som är rika på omega 3- och 6-fettsyror, till exempel hampapreparat, kan också lugna en inflammerad tjocktarm.

Att avstå från hundmat eller fasta i en eller två dagar kan hjälpa, men svält inte din hund!

Behandling av kolit hos hundar

Det specifika fallet av kolit hos en hund avgör eller dikterar den lämpliga behandlingen. Din veterinär kan välja en eller flera av följande behandlingar:

 • Avmaskningsbehandling kan göras om din hund misstänks ha maskar eller parasiter.
 • Probiotikabehandling för att hjälpa till att bekämpa parasiter och bakterier som orsakar kolit hos hundar.
 • Antiinflammatoriska läkemedel för tarmen
 • Antimikrobiella läkemedel för att behandla infektioner och bli av med bakterier.

Observera att dessa kolitbehandlingar måste rekommenderas av en utbildad och erfaren veterinär. I vissa fall kan veterinären rekommendera att din hund läggs in på sjukhus för att kontrollera diarrén. Detta sker om kolit är allvarlig. Om du får ta hem din hund måste du följa veterinärens instruktioner om hur du ska medicinera och ta hand om ditt husdjur. Du måste se till att du följer instruktionerna noggrant för att minska risken för att diarrén kommer tillbaka.

9 steg för att förebygga kolit hos hundar

Du behöver inte vänta på att din hund ska få kolit. Att förebygga kolit hos hundar är lättare än att behandla den. Du kan praktisera följande 9 förebyggande åtgärder för att hindra din hund från att lida.

 1. Få din hund undersökt för maskar, bakterier och parasiter regelbundet.
 2. Gör ditt bästa för att minimera stress i din hunds liv.
 3. Se till att din hund äter en välbalanserad kost.
 4. Ge inte din hund några ohälsosamma godbitar eller livsmedel.
 5. Håll din hund borta från urskillningslösa matvanor genom att hålla sopor, rester och annan skadlig mat utom räckhåll för din hund.
 6. Undvik att göra abrupta förändringar i din hunds diet, särskilt om den har en känslig mage.
 7. Se till att din hund är aktuell med alla vacciner som rekommenderas av veterinären.
 8. Begränsa hundens kontakt med potentiellt sjuka hundar, särskilt på offentliga platser som hunddagis och i parken.
 9. Håll din hund kopplad för att hindra den från att leta efter mat.

Slutord: Vad händer om din hund får diagnosen kolit?

När du väl har besökt en läkare och fått nödvändig hjälp är prognosen för en hund med kolit ofta utmärkt för ett snabbt tillfrisknande. Detta innebär att en hund med kolit sannolikt kommer att återgå till det normala inom kort. Vid akut kolit eller kolit orsakad av stress kan du till exempel förvänta dig ett tillfrisknande inom tre till fem dagar. För kroniska eller återkommande fall av kolit kan du å andra sidan förvänta dig ett tillfrisknande inom lite mer än en vecka. Med rätt behandling, efter att ha fastställt den exakta orsaken till tillståndet, kan du undvika återkommande fall av kolit. Du måste också praktisera de förebyggande åtgärder som anges ovan som, strikt kostkontroll för att detta ska kunna ske.

Author

David är vår expert på allt som gäller CBD och dina fyrbenta vänner. Djur behöver ofta särskild uppmärksamhet och vård och det är Davids specialitet, men han är också expert på alla CBD-ämnen, så oavsett vilken fråga du har hjälper han gärna till.

Write A Comment