Tony Reeves

Granskad av

Piet Hellemans, DVM
Veterinär och veterinärkonsult

Det kan vara konstigt att tro, men en hund kan drabbas av hösnuva eller pollenallergi. Även om det inte är särskilt vanligt kan tillståndet påverka din hunds hälsa, så det är viktigt att hålla sig informerad om ämnet.

Vad du ska göra om dina hundar lider av hösnuva:

 • Rådgör med en veterinär
 • Prova naturläkemedel som tillskott av essentiella fettsyror.
 • Anpassa ditt husdjurs promenadtider och försök att hålla så mycket pollen som möjligt borta från huset.

Hundar och allergier

Om du lider av hösnuva, även känd som pollinos, förstår du hur det är att drabbas av hösnuva eller pollenallergi, till exempel rinnande näsa och nysningar. Hur är det med våra hundar? Fortsätt läsa för att ta reda på symtomen, orsakerna till pollinos hos hundar och vilka behandlingsalternativ som finns. Om din hund lider av denna typ av feber ska du inte oroa dig, för det är ett vanligt tillstånd som går att behandla.

Kan en hund få hösnuva?

Precis som människor kan hundar få hösnuva. De uppvisar de vanliga tecknen på hösnuva precis som människor: nysningar, rinnande näsa och kliande ögon. Forskare har ännu inte hittat något botemedel mot denna sjukdom, men du kan kontrollera den med hjälp av aktuella läkemedel som veterinären ordinerar.

Några av symtomen på hösnuva är bland annat följande:

 • Röd och rinnande näsa
 • Sömnighet
 • Svullna tassar
 • Kliande hud
 • Irriterade, rinnande ögon
 • Kliar sig eller biter sig i kroppen

När är hundar mest mottagliga för hösnuva?

Hundar är mottagliga för hösnuva nästan när som helst på året. Enligt forskning lider de dock mest mellan slutet av mars och början av september. Det beror på att det är varmast under dessa månader. Under denna period är det också fuktigt och blåsigt, och därför kan hunden få kontakt med pollen relativt snabbt. Dessutom älskar hundar att sniffa på växter eller träd. Särskilt på våren när växterna börjar blomma, så innehåller de mycket pollen, och därmed ökar känslighetsnivån. En viktig utgångspunkt för dig är att hösten, våren och sommaren vanligtvis är den tid på året då allergiska husdjur får mest obehag av pollenallergi. Låt dig därför inte luras av att hösnuva hos hundar endast förekommer när gräs-pollensäsongen når sin höjdpunkt under sommarmånaderna.

De mest mottagliga hundraserna

Alla hundar är inte särskilt mottagliga för allergiska reaktioner. Här är några raser som är mest mottagliga:

 • Setters
 • Dalmatiner
 • Mopsar
 • Shar-pei
 • Schäferhundar

Tips för att förebygga eller minska symtomen

Det finns för närvarande inget botemedel mot hösnuva hos hundar. Du kan dock göra flera saker för att både förebygga och lindra symtomen hos ditt husdjur. Högst upp på listan står att ta med din hund på promenader tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Pollenantalet är lägst under kvällar och tidiga morgnar. Därför löper din hund låg risk att inandas pollen.

Du kan också försöka hålla hundens öron rena för att förhindra irritation. Om hunden redan har feber kan du skaffa medicinska våtservetter och rengöra öronen. Det kommer att hjälpa till att lindra klådan när irritationen sätter igång.

Efter en promenad kan du försöka torka av hundens hud med en fuktig trasa för att ta bort eventuella pollen. Om din hund skulle ha kommit i kontakt med pollen under promenaden är det klokt att torka bort det innan det fortsätter in i kroppen.

Andra tips för att förebygga denna feber är bland annat:

 • Stäng dina fönster under dagen för att undvika att alla typer av pollen från gräs, träd och växter kommer in.
 • Minska hundens tid i trädgården för att skydda dem från trädpollen.
 • Tvätta hundens sängkläder regelbundet.
 • Dammsug huset regelbundet.
 • Avmaska ditt husdjur ofta för att förbättra dess hälsa.

Vad kan man ge hundar mot hösnuva?

Högst upp på listan över botemedel mot hösnuva hos hundar står topiska behandlingar med medicinerade ämnen. Dessa behandlingar kan inkludera hundhudsprayer, krämer och medicinerade schampon. Även om denna metod kan ta lite tid att fungera, kommer konsekvens snart att ge resultat vid behandling av hösnuva. Att ge din hund medicinerade öron- och ögondroppar kan vara till stor hjälp vid behandling av hösnuva hos hundar. Dropparna är medicinerade med ämnen som hjälper till att undertrycka den allergiska reaktionen och hjälper till med hösnuva.

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Säg hej till NatuPet

Produkter som är särskilt utformade för att både hundar och katter också ska kunna dra nytta av CBD. Eftersom välmåendeinte bara är för människor.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Att ge din hund tillskott av essentiella fettsyror kan också hjälpa till att behandla hösnuva. Fettsyratillskott bidrar till att öka din hunds immunförsvar, vilket kan vara till stor hjälp för att undertrycka infektionen.

Mediciner som steroider kan också hjälpa till vid hösnuva. Steroiderna hjälper till att minska immunreaktionen och därmed kommer din hund att uppvisa färre av dessa symtom.

Beroende på hur allvarligt tillståndet är kan vissa veterinärer rekommendera behandling med immunterapi för att lindra hundens hösnuva-symptom.

Kan hundar få antihistaminer från människor?

De flesta djurägare tror ofta att den rätta behandlingen mot hösnuva hos hundar är att ge dem humanmedicin. Även om veterinärer i allmänhet inte rekommenderar detta för alla hundar finns det vissa hundar som kan tolerera antihistaminmedicin. Du bör ändå alltid diskutera detta med en legitimerad veterinär och endast ge medicinering på deras inrådan.

Antihistaminer för människor är speciellt framtagna för användning hos människor och inte för att behandla hösnuva hos hundar. Antihistaminer är vanligtvis säkra men kan utlösa en sömnig effekt hos vissa hundar. Förutom att bli sömniga kan vissa hundar bli hyperaktiva som en bieffekt. Vissa antihistaminläkemedel kan innehålla ytterligare ingredienser, t.ex. avsvällande medel, som inte på något sätt är säkra för en hund.

Det avsvällande elementet kan bli giftigt för din hund och ytterligare komplicera hösnuva hos hundar. Därför är det alltid bra att läsa instruktionerna innan du administrerar tabletter till din hund.

Dessutom kan det vara bra att besöka din veterinär innan du ger ut något antihistaminpreparat. Veterinären kan rekommendera ett alternativt läkemedel eller ett läkemedel med minimala biverkningar.

Naturliga botemedel mot hundars hösnuva

Förutom läkemedelslösningar kan du också använda vissa naturläkemedel för att behandla hösnuva. Några av de vanligaste naturmedlen mot hösnuva är bland annat:

 • Fiskolja och gurkmeja – om din hund lider av hösnuva kan du överväga fiskolja och gurkmeja, de är kända för sina antiinflammatoriska element. Att behandla din hund med dessa medel kan därför maskera symptomen på hösnuva.
 • Aloe Vera- aloe har fördelaktiga komponenter för huden och hjälper till med klåda. Se dock till att den är i gelform och du kan applicera den på de drabbade områdena för att förbättra deras hälsa.
 • Timjaninfusion- detta botemedel hjälper till att bromsa reaktionens utveckling och lugnar hundens hud. Den är bäst lämpad för tassar.
 • Kokosolja- här är ännu ett botemedel mot hösnuva. Kokosoljan innehåller antibakteriella element som dämpar känslan av kliande hud. Den minskar den allergiska reaktionen och hjälper din hund att återhämta sig.

Slutsats

Det är enkelt att hantera och kontrollera hösnuva för att säkerställa att din hunds hälsa är på topp. Innan du fortsätter att köpa någon medicin bör du dock först rådgöra med en veterinär.

Author

David är vår expert på allt som gäller CBD och dina fyrbenta vänner. Djur behöver ofta särskild uppmärksamhet och vård och det är Davids specialitet, men han är också expert på alla CBD-ämnen, så oavsett vilken fråga du har hjälper han gärna till.

Write A Comment