Granskad av
I korthet:
Ja, hundar kan bli förkylda, men det är inte samma sak som för människor. Hundförkylningar kan gå över av sig själva om hundens immunförsvar är tillräckligt starkt. Det rekommenderas dock att du tar hand om din hund på samma sätt som du skulle ta hand om en människa om du märker att den är sjuk. De flesta förkylningar är ofarliga, men vissa kan vara allvarligare. Rådgör med din veterinär om symtomen kvarstår.
Table of Contents
Kan hundar bli förkylda?
Kan hundar bli förkylda? Ja, hundar kan bli förkylda, men det skiljer sig från förkylning hos människor. Hundar får virus som parainfluensa och bakterier som Bordetella bronchiseptica, medan människor blir förkylda av virus som rhinovirus. Ibland kan du höra att hundförkylningar kallas kennelhosta eller hundhosta. De flesta förkylningar som du hittar hos hundar beror på en kombination av många smittämnen.
De flesta hundförkylningar är inte livshotande; de är dock irriterande. Varje infektion som orsakar förkylning hos en hund kan få den att snuva och nysa. Förkylningen kan dock dölja allvarligare sjukdomar hos din hund.
Vad är en hundförkylning?
Förkylningar hos hundar är alltid ett resultat av ett brett spektrum av virus och bakterier. Dessa smittsamma varelser grupperar sig för att orsaka liknande symtom som snuva och nysningar. Vissa av dessa smittsamma varelser tenderar att vara allvarligare jämfört med andra. Det är därför du måste behandla din hund omedelbart när du upptäcker några förkylningssymptom.
Hur vet du om din hund är förkyld?
De flesta förkylningssymptom hos hundar är lätta att identifiera och inkluderar:
- Vätskande ögon
- Hosta
- Nysning
- Täppt eller rinnande näsa
- Letargi
- Andningssvårigheter
- Aptitlöshet
Om din hund upplever de flesta av dessa förkylningssymptom är det lämpligt att ta den till en veterinär.
Hur låter en hundförkylning?
När hunden hostar kan det låta som om den försöker hosta upp något. Dessutom kan du lyssna efter ljud som tutande eller gaggande. Kom ihåg att informera din veterinär i förväg eftersom dessa förkylningar kan smitta andra hundar.
Kan en hund bli förkyld av människor?
Nej, hundar kan inte bli förkylda av människor. Dessa förkylningsvirus är artspecifika; de kan alltså inte överföras från dig till din hund och vice versa. Om du är förkyld behöver du därför inte oroa dig för att du kan komma att överföra den till din hund.
Det kanske inte alltid är en förkylning…
Din hund kan uppvisa de symtom som anges ovan, men dessa symtom kan vara andra hundsjukdomar. Dessa sjukdomar är bland annat följande:
- Valpsjuka
- Hundallergier som hösnuva
- Kennelhosta
Valpsjuka
Hundar får valpsjuka av ett mycket smittsamt virus som kallas paramyxovirus. Detta virus drabbar främst hundar, men det kan också drabba grå rävar, skunkar, tvättbjörnar, illrar och många andra djur. Sjukdomen påverkar immunförsvaret, huden, andningsorganen, mag-tarmsystemet och det centrala nervsystemet, och symptomen kan visa sig efter 14 dagar efter exponering. Några symtom på hundinfluensa eller valpsjuka är bland annat följande:
Säg hej till NatuPet
Produkter som är särskilt utformade för att både hundar och katter också ska kunna dra nytta av CBD. Eftersom välmåendeinte bara är för människor.
- Feber
- Flytningar från ögonen.
- Nysningar
- Letargi
- Snuvig näsa
- Hosta
- Diarré
- Aptitlöshet
- Kräkningar
- Smärta
- Andningssvårigheter
- Sår på huden
- Lunginflammation
- Förtjockning av fot- och näsvårtor
Dessutom får hundar förkylning eller hundinfluensa av att umgås med andra vilda djur och hundar med viruset. Vaccination mot detta virus är ett av de bästa sätten att se till att din hund är säker. Alla valpar och äldre hundar som inte är vaccinerade är mer sårbara för valpsjuka.
Hundallergier
- Hosta
- Nysningar
- Diarré
- Kräkningar
- Klåda i huden
Allergier är vanliga hos hundar av alla bakgrunder och raser. De flesta av dessa dyker upp när hunden är sex månader gammal, medan effekterna kan bli allvarliga när hunden är ett eller två år gammal. De mest allergiframkallande ämnena hos hundar är växter, mögelsporer, pollen, dammkvalster och proteiner från insekter.
Kennelhosta
Kennelhosta hos hundar har flera orsaker, precis som förkylningar hos människor. Du vet att din hund har kennelhosta om den ständigt gör ljud som antyder att den kvävs. Detta är dock ingen anledning till oro, även om det kan låta hemskt. De flesta hundar klarar sig från hostan utan någon behandling. De vanligaste symtomen på hosta är bland annat följande:
- Kraftig, ihållande hosta.
- Nyser
- Flytningar från ögonen
- Rinnande näsa
- Aptitlöshet
Det finns några faktorer som kan leda till att din hund får hosta, bland annat följande:
- Stress orsakad av resor.
- Exponering från cigarettrök eller damm
- Kalla temperaturer
- Exponering i trånga områden.
Går hundförkylningar över av sig själva?
Om din hunds immunförsvar är tillräckligt starkt är det möjligt att en lätt förkylning kan gå över av sig själv. Trots detta måste du, precis som för människor, ta hand om din hund för att hjälpa den att bli frisk igen.
Behandla hundens förkylning hemma
Så länge din hund äter, andas och dricker normalt kan du behandla hundens förkylning hemma. För att hantera förkylningen hemma måste du överväga att tillsätta vätskor som nötkött och kycklingbuljong med låg natriumhalt till foderråvarorna. Vätskeintag är viktigt för hundar precis som för människor. Detta säkerställer att din hund förblir hydrerad.
Dessutom kan du ge din hund rent och friskt vatten. Om din hunds luktsinne är påverkat kan du utfodra den med foder med stark lukt. De kan uppmuntra honom att äta. Mer än så kan du öka lukten genom att hälla tonfiskjuice i den vanliga maten. Du kan också överväga att duscha med din hund i badrummet.
Ångan från duschen kan hjälpa till att avlägsna eventuella bihålor som hunden kan ha. Dessutom kan detta hjälpa till att lösa upp den tillgängliga trängseln. På samma sätt bör du överväga att byta från ett halsband till en sele när du promenerar hunden. När hunden blir förkyld kan halsbandet irritera luftstrupen. Dessutom kan selen hjälpa till att hålla hunden tyst och på så sätt undvika ytterligare skador och irritation på lungor och luftstrupe.
Att undvika vild lek och spring är ett annat sätt att se till att din hund läker snabbt. Håll alltid koll på andra hundar för att se till att de inte blir förkylda eller orsakar förnyad förkylningsinfektion. Du kan också rengöra eventuella flytningar från din hunds näsa och ögon minst två gånger om dagen. Att använda en varm kompress kan hjälpa till att mjuka upp alla torkade flytningar.
Vissa hundraser är mer mottagliga för att bli förkylda på vintern – se till att du sätter på dem skyddskläder, till exempel hundtröjor, när du tar med dem på promenad.
Behandla din hunds förkylning med hjälp av en veterinär
Om du vill bli av med din hunds förkylning kan du söka professionell hjälp hos en veterinär. Detta hjälper till att utesluta allvarliga infektioner och orsaker till förkylningen. Dessutom utför veterinären tester för att veta om hunden har ett allvarligt tillstånd. De vanligaste testerna kommer att innefatta lyssning av lungor och hjärta, blodprov, avföringsanalys och röntgenbilder.
Dessa tester kommer att hjälpa till att belysa orsaken till hundens förkylning och hjälpa veterinären att veta vilken behandlingsplan som kommer att fungera bra för din hund. Behandlingen kommer alltid att vara beroende av orsaken till förkylningen. I de flesta fall kommer en mild hundförkylning att lösa sig av sig själv. Infektioner som kennelhosta kräver dock ett behandlingsprotokoll som innehåller vätska, hostdämpande medel, antibiotika och vila.
Hur du förhindrar att din hund får en förkylning
Tyvärr finns det inga vacciner mot den vanliga hundinfluensan. Det beror på det breda utbudet av virus som kan orsaka förkylningssymptom hos hundar. Däremot kan din hund vaccineras mot andra förkylningsliknande sjukdomar som valpsjuka, kennelhosta och influensa. Dessa vacciner bidrar till att minimera risken för att hunden ska få sjukdomen.