Tony Reeves

Granskad av

Piet Hellemans, DVM
Veterinär och veterinärkonsult

Det finns inget mer förödande än att veta eller misstänka att din hund har cancer. Kommer din hund att överleva? Hur tuff kommer behandlingen att bli? Hur mycket kommer det att kosta? Så många frågor uppkommer och kan göra dig förvirrad. 

Även om det finns massor av information på internet idag blir det svårt att hitta rätt information som är tillförlitlig och praktisk, särskilt när det gäller cancer. 

Därför är det en hundägares individuella ansvar att samla den fysiska styrkan och mentala uthålligheten för att hantera denna tuffa period på ett effektivt sätt. Dessutom kan en tidig och riktig diagnos, lämplig behandling, vägledning från din veterinär och specialist spela en avgörande roll för att bota din hund. 

Kort sagt kan det här inlägget ge dig en översikt över cancer hos hundar, vilka tecken du ska leta efter och även diskutera några alternativ för en bra diet.  

Hur vanligt är cancer hos hundar?

Experter säger att ungefär hälften av alla hundar över 10 år har en chans att utveckla cancer. Det är beklämmande att notera från uppskattningar som anger att förekomsten av cancer hos hundar är densamma som hos människor och den främsta dödsorsaken hos hundar efter medelåldern.  

Så de dåliga nyheterna är att cancer är en vanlig sjukdom som drabbar hundar. Men de goda nyheterna är att hundar kan behandlas framgångsrikt. Framstegen inom medicinsk teknik, tillgång till tidig diagnos, rätt behandling och medvetenhet är alla positiva tillvägagångssätt för att övervinna sjukdomen.

Varför får hundar cancer?

Djurägare och veterinärer påpekar att hundar oftast får cancer i ett senare skede av livet. Djurforskare identifierar däremot kollektiva faktorer som ålder, genetik, miljö- och näringsfaktorer som orsakar detta komplexa tillstånd. 

Men drabbas alla hundar? 

Hundraser som är benägna att drabbas av cancer

Specifika raser som Golden Retriever, Boxer, Berner Sennenhundar och Rottweiler är vanligen mer benägna att utveckla cancer, rapporterar en studie.

I en annan studie anges leonbergare, irländska varghundar och grand danois som högriskhundraser. 

Det finns ingen anledning att bli orolig om du äger någon av de raser som nämns ovan. Dessa rasnamn har nämnts i specifika fallstudier. Andra studier pekar ut även andra hundraser. Veterinärer anser dessutom att mer än hälften av cancersjukdomarna hos hundar är godartade. Men mycket forskning har gjorts om maligniteter. Därför fortsätter hundforskningen att expandera för att ge oss specifika avgörande fakta. 

Nordic Oil
Play. Relax. Repeat.

Säg hej till NatuPet

Produkter som är särskilt utformade för att både hundar och katter också ska kunna dra nytta av CBD. Eftersom välmåendeinte bara är för människor.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Framför allt är det de snabba framstegen inom medicin och teknik, tillgång till sofistikerad behandling, tillgång till specialister och naturligtvis god näringsriktig mat som gör att vi kan behandla och bota våra husdjur på ett effektivt sätt.

Vanligaste typer av cancer hos hundar

 • Hudcancer kallas också för mastcellstumörer som orsakar inflammation nära den yttre ytan som hud, näsa, lungor och mun.
 • Hudtumörer är också vanliga. Men de är godartade. 
 • Melanom är en typisk malign cancertyp i hundens mun. 
 • Canine Lymphoma en av de vanligaste typerna som drabbar lymfkörtlar, mjälte, lever, benmärg och mag-tarmkanalen hos hundar.
 • Ännu en vanlig form som angriper hundar är bencancer eller osteosarkom.  Den drabbar skelettet, skallen, revbenen, kotorna och bäckenet. Dessa aggressiva tumörer drabbar oftast stora raser. 
 • Ytterligare en malign typ som snabbt kan sprida sig var som helst i kroppen är Hemangiosarkom. Den drabbar mjälte, hjärta och lever.

Tecken på att din hund kan ha cancer

I de flesta fall visar ditt husdjur inga tecken på sjukdom. Som nämnts ovan kan godartad cancer i många fall inte visa några symtom. Malign cancer kan dock ibland vara i ett långt framskridet stadium innan den ens diagnostiseras. 

Håll därför utkik efter några av nedanstående tecken som ditt husdjur kan få dig att vidta omedelbara åtgärder.

 • Minskad eller förlorad aptit
 • Aggression
 • Viktförlust. 
 • Sömnlöshet
 • Ointresse eller motvilja mot lek eller annan aktivitet.
 • Överdriven törst eller urinering
 • Ett sår som inte har läkt 
 • Haltning eller svullnad
 • I vissa fall kräkningar och diarré.

Hur behandlas cancer hos hundar vanligtvis?

Kirurgisk behandling, kombination av kirurgi och kemoterapi, strålbehandling och immunterapi är alla moderna sätt att behandla cancer hos hundar.

Cancervaccinationer är ett exempel på immunterapi.  Ett melanomvaccin för hundar är nu också tillgängligt. 

Det pågår också forskning om en mängd andra immunterapimetoder där hundens egna immunceller används för att förstöra sina egna cancerceller.

Någon av dessa behandlingar kan föreslås av din veterinär, men de kombineras alla väl med en omsorgsfullt utformad diet. 

Kost för hundar med cancer

Det första som deprimerar en djurägare är när hundar inte äter. Oavsett om det är under de första dagarna eller under deras behandlingsfas tenderar hundar att visa mindre intresse för att äta.

Det finns ingen idealisk cancerdiet för hundar. Ändå måste djurägare utforma en smart plan för att hålla sina husdjur välmatade. En bra kost kan förhindra viktnedgång och kan bidra till att din hund återhämtar sig snabbare. 

Många hundägare försöker sig på husmanskost i kombination med många tips och tricks för att uppmuntra sina husdjur att äta. Med tanke på att sjukdom är den grundläggande orsaken till deras minskade aptit rekommenderar veterinärer färsk, lättsmält och välsmakande mat som stimulerar deras lukt- och smaksinne. 

Några av de livsmedel som du kan ge din hund är:

 • vanligt kokt ris
 • pasta
 • ägg
 • kycklingbuljong utan salt eller fett
 • oljetillskott som är rika på omega 3 och omega 6-fettsyror, t.ex. hampaolja eller linfröolja
 • korsblommiga grönsaker etc

Försök att lägga till mer smak och doft till din hunds måltid genom att lägga till CBD-olja (kycklingsmak) i vanligt kokt ris eller pasta. Eller så kan du bara slänga några korsblommiga grönsaker som broccoli, kål, spenat och tillsätta några droppar CBD-olja. 

Det vore bra att hålla mängden lägre än dina hundars typiska mängder så att de kan äta allt på en gång och fodret kan vara färskt nästa gång.

Ibland vill inte sjuka hundar äta och gör motstånd. Därför provar djurägare olika knep som att byta skålar, handmatning, byta ätplats osv. 

Rådgör dessutom med din veterinär om din hunds kost. Försök att chatta med andra djurägare som också kan dela med sig av sina erfarenheter till dig.

Hur mycket CBD-olja kan jag blanda med min hunds mat?

När du provar något nytt på dina husdjur ska du alltid rådgöra med din veterinär. Beroende på hundens storlek och hur många gånger om dagen den äter kan du blanda upp till 4 droppar per dag.  Om din hund äter två gånger om dagen kan du blanda 2 droppar CBD-olja till varje måltid.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är cancer en vanlig sjukdom som drabbar de flesta hundar. Men den är definitivt behandlingsbar så länge djurägare är medvetna och vaksamma i ett tidigt skede. När hundarna blir äldre kan husdjursägare bli mer proaktiva genom att avsätta lite tid för att massera hunden när de klappar eller leker med den. Passa på att försiktigt observera om det finns knölar och bulor eller smärtsamma punkter som kanske inte har uppmärksammats av veterinären.

Hemlagad färsk mat blandad med CBD-olja kan vara ett bra val för att uppmuntra dina husdjur att äta. Slutligen, fortsätt att älska dina hundar och dela din själ med dem och hjälp dem att hålla sig friska.

Author

David är vår expert på allt som gäller CBD och dina fyrbenta vänner. Djur behöver ofta särskild uppmärksamhet och vård och det är Davids specialitet, men han är också expert på alla CBD-ämnen, så oavsett vilken fråga du har hjälper han gärna till.

Write A Comment